Değerli Orka DOS Kullanıcılarımız,

Bu yazının konusu, Orka Bilgisayarın mevcut DOS programları hakkındaki bilgilendirmedir. Bu bilgilendirmeye geçmeden önce hem DOS’un hem de Orka’nın yazılım geçmişini kısaca hatırlatalım.

DOS, IBM firmasının 1981 yılında ilk icadı olan PC (Personal Computer) için, Microsoft firmasına yazdırdığı bir işletim sistemi adıdır. DOS Disk Operating System (Disk işletim Sistemi) kısaltmasıdır.

1981 yılında Intel firmasının 8086 ve 8088 kodlu CPU (Merkezi İşlemci) için IBM firmasının isteği doğrultusunda 16 Bit olarak geliştirilmiştir. O zamanlarda bu müthiş bir yenilikti. Devasa, ulaşılamaz ve çok pahalı bilgisayarlar, iş yerleri masaüstlerine ve evlere girmeye başladı. Neticede bu bir teknoloji çağ değişimiydi. Daha sonra 80286 CPU ile daha geliştirildi ve maksimum 16 MB bellek kodlama ile sınırına ulaştı.

DOS, 1994 Haziran ayında Microsoft tarafından son versiyonu 6.22 ile sonlandırıldı. Bu tarihten itibaren Windows 95’ten başlayarak, Windows versiyonları içerisinde bir program olarak yer aldı.

Orka Bilgisayar, 1987 yılında ilk programlarını DOS altında geliştirmeye başladı. İlk Muhasebe Ofis otomasyonu yazdığımız zaman, sektörde Muhasebe-Mali Müşavir Büro kavramı da yoktu.

Yazılım evleri programları firmalara göre yazar, Mali Müşavirler-Muhasebecilerde bu programları kullanırdı. En basitinden bir tanımlama yaptığınız zaman, bunu tüm firmalarda yapmak zorunda kalırdınız.

Bu nedenle yazılım sektöründe, Muhasebe-Mali Müşavir Büro yazılım mantığının oluşmasına ve diğer yazılımların Orka’dan esinlenmesine sebepte olduk. Bunun onurundan da mutluyuz.

Biz, varlık sebebi saydığımız ve çok önem verdiğimiz, Mali Müşavir ve Muhasebe Bürolarının ekonomik şartlarını da düşünerek, 2000 yılında önemli bir kararla DOS’a desteğimizi devam ettirme kararı aldık. Çünkü 2000 yılında Muhasebe bürolardaki bilgisayarların Windows 2000/XP ve SQL Server kuracak gücü yoktu.

2003 yılında ilk Windows kodlarımızı geliştirmeye başladık. Bu kodları bile DOS projemize destek için yazmaya başladık.

Netice’de DOS’a USB desteği, İnternet Explorer ile web desteği, Microsoft Ofis desteği, … ile Bugün bile birçok Windows programında olmayan, Devlet resmî kurumlarına, internet üzerinden DOS’tan beyanname bilgi gönderme-alma işlemlerini gerçekleştirdik.

O zamanlarda da siz DOS kullanıcılarımıza bir söz vermiştik. DOS’un gidebileceği yere kadar destekleyeceğiz. İşte o sınıfır geçeli aslında yıllar oldu.

Malesef, Fıkradaki Temel kaptanın söylediği gibi… “-Deniz bitti.”

Çünkü, geliştirebileceğimiz hiçbir alt yazılım kütüphanesi, kullanmakta olduğumuz teknoloji ve programlar tarafından yıllarca önce bırakıldı ve güncellenmiyor. Yani bir Windows XP üzerinde veya DOS ‘BOX üzerinden yazılım geliştirmek imkânsız hale geldi. Kör-Topal, yamalarla, yazılım içine bin bir taklalar atarak yazmış olduğumuz kodlar artık sonuç vermiyor.

Kaldı ki, DOS Yazılımlarımıza destek verecek destek personel elemanı da bulamıyoruz.

2011 yılından başlayarak Windows yazılımlarımızı da sizlerin beğenilerine sunduk. Bu geçen 6 yıl boyunca, her gün mevcut Windows-SQL yazılımlarımız geliştirirken, DOS programımıza da destek vermeye çalıştık.

Sadece DOS programımızdaki kullanım alışkanlıklarını, Windows-SQL programlarımızda kullanabilmeniz için, binlerce satırlık kod ilavesinde bulunduk.

Tabi ki DOS ile Windows programımızın birebir aynı olması imkansızdır. Ama her yenilik bir doğumdur. Doğumda sancılıdır.

Yukarıda belirtiğim gibi, E-Defter, E-Fatura-Arşiv, E-… gibi devletimizin uygulamaları, DOS programlarımızın kaldıracağı bir yük değildir.

Gelirler idaresi ve diğer Resmî kurumların istediği bilgiler, gönderme-alma işlemleri DOS programlarından artık yapılamamaktadır. Elektronik İmza, KEP vs. diğer uygulamalar kapıda beklemektedir.

DOS programlarımıza desteğimiz, sınırlı DOS yazılım rötuşlarıyla ve mevcut DOS Sistem hatalarını düzeltmekten öteye artık maalesef geçemeyecektir.

Tavsiyemiz sizlerin de artık, binlerce Orka Windows – SQL kullanıcıları arasında artık yerinizi almanızı, DOS à Windows-SQL geçişini yapmanızdır.

Bilgilerinize sunar, İyi günler, İyi çalışmalar dilerim.
Metin Yılmaz